Flera människor går vilse under vandring varje år. De första 72 timmarna är helt avgörande eftersom dina chanser att överleva och bli lokaliserad är mest troligt inom denna tidsram. Du kommer att bli rädd, kanske behöver hantera extrema temperaturer och det kommer bitvis vara bli mörkt. Även de mest ivriga och väl förberedda vandrare kan gå vilse när de och det är därför det är viktigt att alltid vara förberedd, även om du ska ut på en kort vandring i välbekant territorium.

Du packade säkert mat och snacks till din vandring, men packade du rätt mat? Många backpackers har satt ihop en överdådig måltid att njuta av när de når toppen, och även om njutning också är viktigt är det inte överlevnadsmat. Tips är att kolla på frystorkad mat för vandring från general prepper. Det är viktigt att alltid ha kaloririk, lättpackad mat som tål elementen. 

Kaloriernas roll är att ge energi och det är något du kommer att behöva om du säkert vill överleva att gå vilse i skogen. En bra kaloririk campingmat kommer också att vara rik på protein för att hjälpa dig att känna dig mätt längre.  En genomsnittlig vuxen man behöver cirka 2000 – 2500 kalorier per dagr. .

Överlevnadstips

Förhoppningsvis berättade du för någon vart du ska, hur länge du förväntar dig att vandra och att du kommer att checka in med dem när du ska återvända. Det är ett måste för att förhindra onödigt långa fall av att gå vilse under vandring. Du bör också ha tillräckligt med vatten, vattentäta tändstickor, en klocka, en ficklampa och en kniv med dig varje gång du går på vandring. Detta är det absoluta minimum för dagsvandring.

Om du inser att du är vilse sätt dig ner omedelbart förutsatt väderförhållandena tillåter. Försök att hålla dig lugn. Den första tiden är den tid då människor är mest benägna att fatta dåliga och förhastade beslut. Tänk på hur mycket tid du har innan solnedgången och gå mentalt tillbaka i dina steg. Om du inte har ett sätt att avgöra tiden är det ett enkelt knep att jämföra solens avstånd från horisonten med din hand. Varje finger representerar cirka 15 minuter.

När du har lugnat ner dig kan du börja titta på närliggande landmärken. Specifika berg, ljud (som trafik!) eller andra landmärken som kan hjälpa dig att omorientera dig, så att du kan komma tillbaka på rätt spår.

I många situationer där vandrare går vilse, är de faktiskt inte långt från en känd stig eller bekant terräng. Det är paniken som får oss att fatta felaktiga beslut. 

Att bara sitta lugna ner sig och notera området är det bästa sättet att komma tillbaka på rätt spår. Men du behöver alltid vara beredd på värsta tänkbara scenarier. Mat, vatten och tak över huvudet (ett sätt att hålla värmen) är det absolut nödvändigaste du inte kan vara utan.